2021. április 2., péntek

Sajtos tépkedős

 

Hozzávalók

  1. Kb. fél dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot. Meleg helyen felfuttatjuk.
  2. A langyos lisztet egy méretes edénybe szitáljuk, és hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojást, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük dagasztani, miközben folytonosan adagoljuk hozzá a langyos tejet. Én ezt a műveletet kézi robotgép dagasztófejével végzem.
  3. Amikor a tészta elválik az edény falától, befejezzük a dagasztást. A konyharuhával letakart edényt meleg helyre tesszük, és a tésztát kb. 30- 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és lazán átgyúrjuk. 5 cipóra osztjuk és a cipókat egyenként 20x30 cm-es lappá nyújtjuk. De megfelel bármilyen aszimmetrikus alakzat is. Ahogy sikerül, csak a lapok valamennyire egyformák legyenek!
  5. Az első lap tetejét bőven megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal és sózzuk. A következő cipót ismét nyújtjuk, kenjük, szórjuk, sózzuk. Így járunk el a többi cipóval is. Az utolsó lapot már nem kell vajjal megkenni! Ezután a kezünkkel egy kicsit összesimogatjuk.
  6. A rétegezett tésztát csíkokra vágjuk és felkockázzuk (4x4 cm-es kockák a legoptimálisabbak). Egy kisebb tortaforma (nálam ez 18 cm átmérőjű kör) aljára sütőpapírt terítünk A karimát körbeolajozzuk, és a tésztakockákat beleszórjuk. A tetejét megkenjük az ecsetben és a tálban megmaradt pici olvasztott vajjal. Megszórjuk pár csipet reszelt sajttal és a szezámmaggal.
  7. Előmelegített 180 C -os sütőben 35-40 perc alatt szép ropogósra megsütjük. Ha elkészült, a torta karimát leválasztjuk. A sajtos „tortácskát” langyosan tesszük az asztal közepére, ahol mindenki kedve szerint tépkedhet belőle!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése