Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 25 g friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 ek. kristálycukor
- csipet só
- 50 g olvasztott vaj
- 3 tojássárgája
- 1 tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
- 150 g puha vaj
- 120 g kristálycukor
- 150 g aszalt vörösáfonya
- 150 g marcipánmassza
- 1 vaníliarúd
- 2-3 narancs reszelt héja (én 3-at használtam)
- 100 g kandírozott narancshéj (opcionális)
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni ( kb. 5-10 perc). A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, az olvasztott vajat,a tojások sárgáját és a csipet sót. Lágyabb, levegős tésztát dagasztunk, majd 35-45 perc alatt hagyjuk duplájára kelni. lehet kevesebb vagy több idő is a szoba hőmérsékletétől függően.
A töltelékhez a vajat elkeverjük a cukorral, a vaníliarúd magjaival és a narancsok reszelt héjával.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a vajas töltelékkel, megszórjuk az aszalt vörösáfonyával, végül egyenletesen ráreszeljük a marcipánt. A téglalap hosszabbik végénél kezdve feltekerjük, és két ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a csigákat, ismét hagyjuk duplájára kelni.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A megkelt csigákat megkenjük tojássárgával, majd a sütőben körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük a péksütiket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése