2015. december 1., kedd

Narancsos marcipános tekercs

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 ek. kristálycukor
  • csipet só
  • 50 g olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
  • 150 g puha vaj
  • 120 g kristálycukor
  • 150 g aszalt vörösáfonya
  • 150 g marcipánmassza
  • 1 vaníliarúd
  • 2-3 narancs reszelt héja (én 3-at használtam)
  • 100 g kandírozott narancshéj (opcionális)
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni ( kb. 5-10 perc). A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, az olvasztott vajat,a tojások sárgáját és a csipet sót. Lágyabb, levegős tésztát dagasztunk, majd 35-45 perc alatt hagyjuk duplájára kelni. lehet kevesebb vagy több idő is a szoba hőmérsékletétől függően.
A töltelékhez a vajat elkeverjük a cukorral, a vaníliarúd magjaival és a narancsok reszelt héjával.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a vajas töltelékkel, megszórjuk az aszalt vörösáfonyával, végül egyenletesen ráreszeljük a marcipánt. A téglalap hosszabbik végénél kezdve feltekerjük, és két ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a csigákat, ismét hagyjuk duplájára kelni.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A megkelt csigákat megkenjük tojássárgával, majd a sütőben körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük a péksütiket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése