2016. január 21., csütörtök

Élesztőpástétom



Egyszerűen elkészíthető szendvicskrém, mely B1-vitaminban gazdag, így elősegíti a szénhidrát-lebontást. B6-vitamin-tartalma a fehérje lebontásban játszik szerepet, folsavtartalma pedig serkenti a vörösvérsejtképzést. 160 grammra számítottuk a tápértéket.


Hozzávalók

10-15 dkg zab-, rozs- vagy búzapehely
5-7 dkg friss élesztő
1 nagy fej hagyma
olaj, bors, só

Vegeta vagy húsleveskocka
petrezselyemzöld
víz

Elkészítés


A kockákra vágott hagymát olajban megpárolom. Megborsozom, hozzámorzsolom a friss élesztőt, beleteszem a pelyhet, felöntöm a megfelelő mennyiségű vízzel. Megszórom Vegetával vagy belepottyantom a húsleveskockát. Pástétom-sűrűségűre főzöm (kb. 12-15 perc). A végén utánízesítem sóval, és frissen vágott petrezselyemlevelet szórok bele. Mi pirítóssal és mentateával szoktuk fogyasztani.










Nyuszika éleszrőpástétomja






Hozzávalók: kevés olaj, 1 vöröshagyma, 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 teáskanál kurkuma, só, őrölt bors, majoránna, bazsalikom, 1 kocka (sárga papíros) élesztő, 3 tojás, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 6 dl tej,


Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy teflonban kevés olajon üvegesre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával.
2.) Egy mélyebb edénybe morzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a 3 tojást. Habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a 3 dl tejet, és simára keverjük.
3.) Ha kész, a tojásos masszát ráöntjük a hagymára, és lassú tűzön főzni kezdjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kurkumával, majoránnával, bazsalikommal, és hozzáadjuk a maradék 3 dl tejet. Addig főzzük, amíg puffogni kezd (mint a puding, amikor besűrűsödik). Üvegtálba kanalazzuk a kész masszát, és tálalásig a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt friss bazsalikom levelekkel, paradicsommal, paprikával, uborkával díszíthetjük. Kenyérre kenve nagyon finom szendvicskrém, és remekül illik hozzá a savanyú uborka!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése