2017. január 1., vasárnap

Húzott rétes


A tésztához
400 g búzaliszt (BL55)
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
30 g sertészsír
250 ml víz
4 csepp ételecet (10%-os)
1 apró csipet só
A tészta belső, és külső kenéséhez
200 g sertészsír
A töltelékhez
170 g porcukor
170 g mák (darált)
1300 g meggybefőtt (magozott)


A tészta hozzávalóit egy üstbe mérjük, és géppel hólyagosra, arcpuhára dagasztjuk.
Ha kész a tészta, a szélek behajtogatásával kigömbölyítjük enyhén lisztes asztalon.
A tésztát szilikonpapírra tesszük, felületére kevés olajat öntünk.
Az olajat egyenletesen elkenjük a tészta felületén, majd szilikonos sütőpapírral lefedjük a tésztát, préseljük, és 20 percen át pihentetjük.
Száraz, enyhén lisztezett textilre tesszük a tésztát a pihentetés után. Felületét alul-felül vékonyan szárazra lisztezzük, majd kezünkkel bentről kifelé haladva kihúzzuk a tésztát kb. 155x45 cm-es négyzetté.
A tésztára vékonyan, de alaposan olvasztott sertészsírt locsolunk. A tölteléket összetevőnként, egyenletesen elhintjük a tésztán.
Ezután levágjuk a tészta szélein a vastag részeket, végül a textil segítségével feltekerjük a rétest.
Feltekerés után sütőlemezre tesszük, olvasztott zsírral megkenjük.
Légkeveréses sütőben 210 C-on sütjük 7 percig, majd visszavesszük a sütőt 130 C-ra, és további 15-20 percig sütjük tölteléktől függően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése