2017. november 28., kedd

Petrezselymes karalábéleves


Hozzávalók 4-5 literes fazékhoz (4 személyre):
kb 450 g karalábé (1 nagyobb darab)
1 szál sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma
só, bors, ételízesítő
Sok-sok friss petrezselyem
disznózsír/olaj/kacsazsír

A húsgolyókhoz:
500 g pulyka darált hús
2 marék rizs
1 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma apróra vágva
1/2 teáskanál fűszerpaprika
só, bors
1 egész tojás
A vöröshagymát felaprítom és zsírban/olajban megdinsztelem.
Megpucolom a karalábét, felkockázom. A répát szintén megpucolom, majd felkarikázom. Beleteszem a lábasba és kicsit átpirítom, összeforgatom pár percig, sózom, borsozom, friss petrezselymet teszek bele, majd felöntöm vízzel.
Elkészítem a gombócokat. A darált húst az apróra vágott vörös és fokhagymával, a rizzsel, a fűszerpaprikával, a sóval, a borssal és a tojással jól összegyúrom. Kisebb gombócokat formázok belőlük és a levesbe ejtem őket. Nem túl nagy lángon (ne forrjon folyton) hagyom főni durván olyan 30-35 percig.
A végén ellenőrzöm megpuhultak-e a zöldségek és a husi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése