2017. december 20., szerda

Mákos-vaníliás kifli


Hozzávalók egy gigászi adaghoz (kevésbé falánk családok felezzék!):


Mákos-vaníliás kiflihez:

660 g puha vaj

280 g porcukor

2 tojás

2 nagy narancs lereszelt héja

800 g liszt

280 g darált mák

őrölt vanília

jó nagy csipet só
Hempergetéshez:

5-6 zacskó vaníliás cukor

porcukor (sok )

Elkészítés:

A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, sóval, vaníliával, narancshéjjal és tojással. Hozzádolgozzuk a mákot és a lisztet, lefóliázzuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ha kapkodunk, fagyasztóban gyorsíthatunk.
Másnap nyolcadoljuk, és egy picit hagyjuk a konyhapulton várakozni, hogy ne legyen betonkemény. Minden darabkából kb. 25 cm hosszú hurkát sodrunk, 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és kifliformára alakítjuk. Sütőpapíros tepsin, 180 fokon (légkeveréssel) kb. 12 perc alatt megsütjük, egyik tepsivel a másik után. Attól függően, milyen sűrűn pakoljuk a tepsire (és hány óriás amőbát és hasonlókat gyártanak a gyerekek), lesz belőle 3-4 vagy sokkal több tepsinyi adag. (Nálunk a szorgos kis kezek által megformázott Ő betűk!!! elég sok helyet elfoglaltak. Valamilyen megmagyarázhatatlan okból ez a forma volt idén a nyerő. 🙂 )
A forró kifliket (és Ő betűket 🙂 ) meghempergetjük a vaníliás cukorral elkevert porcukorban. Ha teljesen kihűltek, fémdobozban tároljuk őket (mondanám, hogy Karácsonyig, de háááát… 🙂 ).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése