2019. december 2., hétfő

Diós gombóc gombamártással

A gombóchoz:
  • 600 g burgonya
  • 60 g keményítő
  • 60 g kukoricadara (vagy búzadara durum lisztből)
  • 1 tojás
  • 100 g darabolt dió
  • 4 szál petrezselyem
  • 100 g vaj
  • 100 g őrölt dió
  • egész dió a töltelékhez

A gombamártáshoz:
  • 500 g gomba – pl. laskagomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 ág kakukkfű
  • 1 csokor metélőhagyma
  • só, bors, szerecsendió
  • olívaolaj
Főzze meg a burgonyákat sós vízben, öntse le róluk a forró vizet, majd hámozza meg őket. Törje össze a burgonyát, és gyúrja össze a keményítővel, kukoricadarával, felvert tojással és a darabolt dióval. Fűszerezze az egészet sóval, borssal, szerecsendióval ízlés szerint, és adja hozzá az apróra vágott petrezselymet. Formázzon azonos méretű gombócokat az összegyúrt tésztából. A hüvelykujjával fúrjon lyukat a gombócokba, tegyen egy-egy egész diót a közepükbe, majd zárja le és formázza őket újra gömbölyűre.
Tegye a gombócokat forró, de nem forrásban lévő vízbe kb. 15 percig.
Tisztítsa meg a gombát és szeletelje fel. A hagymát és a fokhagymát vágja apróra. Kevés olívaolajon dinsztelje meg a gombát. Adja hozzá a hagymát, a fokhagymát, a kakukkfüvet és a vajat, és párolja őket össze. Ízlés szerint fűszerezze sóval és borssal, és ízesítse a finoman felaprított snidlinggel.
Forró serpenyőben a vajat hevítse habosra az őrölt dióval együtt. Helyezze bele a gombócokat és tálalja a gombával együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése