1 bögre (2,5 dl-es) megmosott köles
2 közepes fej vöröshagyma
Ízlés szerint Tiszta só, frissen őrölt bors
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál vadköles liszt (vagy sárgaborsó liszt vagy a köles ledarálva kávédarálón)
Kukoricamorzsa a golyók beforgatásához
Szőlőmagolaj a sütéshez (helyettesíthető)
A kölest jól mossuk át és 2,5-szeres vízbe tegyük fel főni. A főző vízbe tegyünk egy kis sót.
Keverjük össze, forraljuk fel és ezután vegyük kissebbre a főzési fokozatot és fedjük le. Így meg fog főni a köles és szép pergős lesz. Közben nem szabad kevergetni. Ha a köles megfőtt (alatta már egyáltalán nincs víz) húzzuk le a tűzről és úgy, hogy a fedő is rajta van, egy konyharuhával fedjük le. Így a fedő alatti pára még egy kicsit főzi, a kölesszemek magukba szívják a maradék vizet és ha hűl egy kicsit, akkor a szemek valamelyest különválnak.
Míg a köles fő, a hagymát vágjuk össze és egy kevés olajon üvegesre pároljuk egy-két csipet sóval, frissen őrölt borssal. Nagyon finom ha a hagyma kicsit megbarnul.
Ha mindkettővel elkészültünk, akkor hagyjuk kicsit hűlni, hogy formázásnál ne égesse meg a kezünket.
Egy tálba borítsuk a megfőtt kölest és a hagymát. Szórjunk bele egy kis vadköles lisztet, hogy a fasirtmassza összeálljon és formázzunk kis gombóckákat.
Ezeket forgassuk bele kukoricamorzsába és forró olajban süssük ki.
A kölesfasírtokat miután a kukoricamorzsába belehempetgettük, le lehet fagyasztani.
2 közepes fej vöröshagyma
Ízlés szerint Tiszta só, frissen őrölt bors
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál vadköles liszt (vagy sárgaborsó liszt vagy a köles ledarálva kávédarálón)
Kukoricamorzsa a golyók beforgatásához
Szőlőmagolaj a sütéshez (helyettesíthető)
A kölest jól mossuk át és 2,5-szeres vízbe tegyük fel főni. A főző vízbe tegyünk egy kis sót.
Keverjük össze, forraljuk fel és ezután vegyük kissebbre a főzési fokozatot és fedjük le. Így meg fog főni a köles és szép pergős lesz. Közben nem szabad kevergetni. Ha a köles megfőtt (alatta már egyáltalán nincs víz) húzzuk le a tűzről és úgy, hogy a fedő is rajta van, egy konyharuhával fedjük le. Így a fedő alatti pára még egy kicsit főzi, a kölesszemek magukba szívják a maradék vizet és ha hűl egy kicsit, akkor a szemek valamelyest különválnak.
Míg a köles fő, a hagymát vágjuk össze és egy kevés olajon üvegesre pároljuk egy-két csipet sóval, frissen őrölt borssal. Nagyon finom ha a hagyma kicsit megbarnul.
Ha mindkettővel elkészültünk, akkor hagyjuk kicsit hűlni, hogy formázásnál ne égesse meg a kezünket.
Egy tálba borítsuk a megfőtt kölest és a hagymát. Szórjunk bele egy kis vadköles lisztet, hogy a fasirtmassza összeálljon és formázzunk kis gombóckákat.
Ezeket forgassuk bele kukoricamorzsába és forró olajban süssük ki.
A kölesfasírtokat miután a kukoricamorzsába belehempetgettük, le lehet fagyasztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése