2017. március 8., szerda

Almás-kenyeres süti

Első körben az almatölteléket készítsd el, ami nagyon hasonlít az almakompótra, csak ennek még szósza is lesz.
Hozzávalók:
  • 5 szem közepes alma
  • 100 g nádcukor (persze jó bármilyen édesítő, de én nagyon szeretem a nádcukor enyhén melaszos ízét)
  • 1 tk fahéj
  • ½ tk szegfűszeg
  • 1-2 ek citromlé
  • 4 ek vaj
  • 200 ml víz
  • 1 ek liszt
Az almát tisztítsd meg és vágd nagyobb kockákra. Melegítsd fel a vajat, és picit futtasd meg rajta az almát. Szórd rá a fűszereket, a cukrot, a citromlé is mehet. Öntsd fel a víz háromnegyedével, és főzd addig, amíg kívül már puha, de belül még roppanósak az almakockák. Ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet.
Tedd félre, és jöhet a „tortaalap”.

Hozzávalók:
  • 250-300 g szikkadt kenyér
  • 50-60 g nádcukor (vagy sima, vagy nyírfa, vagy amit használsz)
  • 3 tojás sárgája
  • 300 ml tej
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk almáspite* fűszerkeverék (opcionális)
Vágd közepes kockákra a kenyeret. A többi hozzávalót tedd turmixgépbe, és alaposan mixeld össze. (Vagy csak simán egy tálban.) Öntsd vele nyakon a kenyérkockákat, és óvatosan, de jól keverd el, hogy mindenhol átjárja a fahéjas tej.
Bélelj ki egy 28 cm-es tortaformát sütőpapírral, borítsd bele az ázott kenyeret, öntsd rá az almát, és told 190’C-os, légkeveréses sütőbe 40-45 percre.
Közben készítsd el a karamellszószt.
Hozzávalók:
  • 100 g kristálycukor
  • 200 ml tejszín
  • ½ tk só
  • ½ tk fahéj
  • 2 ek méz
Olvaszd fel a cukrot (próbáld ne kevergetni közben), és mehet hozzá a méz. Ha aranybarna, akkor nagyon óvatosan, apránként, folyamatosan kevergetve csorgasd hozzá az előzőleg kicsit felmelegített tejszínt. Vigyázz a kezedre, nehogy a felcsapó gőz megégesse. Folyamatosan kevergetve forrald fel (vigyázz, könnyen kifut). Közben add hozzá a sót és a fahéjat. Ha van cukorhőmérőd, akkor kb. 80’C-ig melegítsd fel, ha nincs, akkor tudd, krémleves állagúnak kell lennie. Ha ezt elérte, kész is vagy, zárd el alatta a tűzhelyet. Vedd figyelembe, hogy ahogy hűl, majdnem a duplájára sűrűsödik majd. Öntsd üvegbe, a hűtőben 2-3 hétig biztos, hogy nem lesz semmi baja.
A lepényt tálald melegen vagy langyosan, a forró karamellel a tetején!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése