2015. november 15., vasárnap

Mákos keksz

Ízesíthető fűszerekkel, gyömbérrel, fahéjjal, szerecsendióval, reszelt narancshéjjal, tehetünk bele apróra vágott szárított gyümölcsöt, forgathatjuk csak mákba, csak cukorba, fekete szezámmagba, ahogy szeszélyünk vagy a kamra tartalma diktálja. Fémdobozban sokáig eláll, klasszikus vésztartalék, vagy teába mártogatós, kávé mellett ropogtatós.

Hozzávalók: (25-30 db kekszhez)

25 dkg liszt
6 gr sütőpor
6 gr szódabikarbóna
1 gr só (kb. egy csapott kávéskanál)
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 tojás
2 ek. citromlé
2 citrom reszelt héja
15gr mák
15 gr szezámmag
1 ek. barnacukor
  1. Az első négy hozzávalót jól elkeverjük, félretesszük. Egy kis tálban összekeverjük a szezámmagot, mákot és a barnacukrot.
  2. A vajat és a cukort kézi mixerrel egy perc alatt összekeverjük, belekeverjük ezután a tojást, citromlevet és reszelt citromhéjat is.
  3. A lisztes keveréket hozzáadjuk, simára dolgozzuk.
  4. Kisebb diónyi (max. 2 dkg-os) gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a mákos keverékbe, közben már kicsit ellapogatjuk (így könnyebben tapadnak rá a magok), sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, két-három centi távolságban egymástól, és egy pohár aljával jó fél centis korongokká lapítjuk. (Ha vékonyabbak, a sütési idő rövidül, viszont nagyméretű, laposabb kekszeket kapunk, állagra ugyanolyan finom.)
  5. 190 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig sütjük, rácson hűtjük.
DSC 0009

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése