Ki ne ismerné a bűnbeesés fő csábítóját, az almát. Az emberiség keletkezésével egyidős történetet, melyről számos legenda, mese született.
A bűnös csábító a Trójai háborún át Tell Vilmosig minden korszak főszereplője. A különleges misztikummal megáldott gyümölcsöt, már az i.e. több ezer éve is ismerték.
Fénykorát a rómaiak idejében élte. Az idősebb Plinius már harminchat különböző fajtáról tudósított.
Használtuk már levesbe, főételbe, desszertbe, de most kipróbáltuk a kenyérben is, A KENYÉR VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL!
Kovász:
1,5 dl langyos víz
csipet só
15 dkg liszt (BL 80-as)
1.5 dkg élesztő
A hozzávalókat keverd össze a kenyérkészítés előtt minimum 3 órával, de a legjobb, ha egész éjjel hagyod állni.
Na ez a kovász kell a következő kenyérhez!
Fehér kenyér:
Hozzávalók:
1,7 dl víz (függ az alma levesességétől, ha túl kemény lenne a tészta kicsit több kell majd belőle)
2 csapott tk. só
2 ek. olaj
csipet aszkorbinsav (gyógyszertárban beszerezhető, ez a C-vitamin)
a kovász
20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
30 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
1,5 dkg friss élesztő
1 nagyobb alma a reszelő nagyobb részén lereszelve, levével együtt
A tészta hozzávalóit 20 percig dagaszd, ügyelve.. Ha kész kézzel gyúrd át. Akkor jó, ha a tészta kicsit visszaüt, rugalmas.
Tedd kelesztőtálba és hagyd kelni kb. a duplájára. Közben nem árt, ha egyszer még átforgatod úgy húsz perc múlva.
Rakd egy zsírpapírral kibélelt jénaiba, és keleszd a duplájára. Vágd be egy pengével a tetejét és még hagyd 15 percig kelni, hogy a vágások szétnyíljanak.
A jénai tetejét spricceld be vízzel és tedd az edényre. 220-230 fokosra előmelegített sütőben süsd 50-55 percig, vagy amíg a kívánt színt el nem éri a kenyered. 10 perccel a vége előtt vedd le a jénai tetejét.Ekkor vastagabb lesz a kenyér héja.
Szedd rácsra, spricceld meg hideg vízzel és hallgasd ahogyan cserepesedik, mint a Balaton jege, amikor recseg-ropog.
Almás, ropogós, friss kenyér