2014. október 30., csütörtök
Tarte Tatin (fordított almatorta)
Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg liszt
1 evőkanál porcukor
12,5 dkg vaj/margarin
1 tojás
tejszínhab a tálaláshoz
a tetejéhez
10 dkg kristálycukor
10 dkg vaj/margarin
tengeri só
50 dkg alma
elkészítés
- a tésztához keverjük el a lsiztet a porcukorral, csipet sóval. Morzsoljuk hozzá a vajat/margarint, adjuk hozzá a tojást. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, formázzunk belőle cipót, amjd fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekréynbe minimum 30 percre.
- a kristálycukorhoz adjunk 1 teáskanál vizet, világos aljú lábosban készítsünk belőle közepesen sötét karamellt, majd adjuk hozzá a vajat/margarint. Megszilárdul, de melegítsük , míg újra felolvad a karamell, és adjuk hozzá a csipetnyi sót. a karamellt öntsük egy 22 cm átmérőjű kerámiatál aljára.
- a megmosott almákat felezzük el, vágjuk ki a magházukat. Szeleteljük fel 3mm vékonyra. (hámozni nem kell)
- Rétegezzük az almaszleteket a tálba öntött karamellra, majd nyújsuk akkorára a tésztát, hogy pont befedje a tálat.( kb 7-8 mm vastag lesz.)
- süssük 180 fokra előmelegíített sütőben 30 percig, míg a tészta enyhén megpirul, és látjuk, hogy a karamell a tészta oldalán bugyog.
- vegyük ki a sütőből, pihentessük 15 percet, majd óvatosan borítsuk ki. Felvert tejszínhabbal kínáljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése