2014. október 30., csütörtök

Tarte Tatin (fordított almatorta)



Hozzávalók:
a tésztához:
25    dkg liszt
1      evőkanál porcukor
12,5 dkg vaj/margarin
1      tojás
tejszínhab a tálaláshoz

a tetejéhez

10   dkg kristálycukor
10   dkg vaj/margarin
tengeri só
50   dkg alma

elkészítés

 - a tésztához keverjük el a lsiztet a porcukorral, csipet sóval. Morzsoljuk hozzá a vajat/margarint, adjuk hozzá a tojást. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, formázzunk belőle cipót, amjd fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekréynbe minimum 30 percre.
 - a kristálycukorhoz adjunk 1 teáskanál vizet, világos aljú lábosban készítsünk belőle közepesen sötét karamellt, majd adjuk hozzá a vajat/margarint. Megszilárdul, de melegítsük , míg újra felolvad a karamell, és adjuk hozzá a csipetnyi sót. a karamellt öntsük egy 22 cm átmérőjű kerámiatál aljára.
 - a megmosott almákat felezzük el, vágjuk ki a magházukat. Szeleteljük fel 3mm vékonyra. (hámozni nem kell)
 - Rétegezzük az almaszleteket a tálba öntött karamellra, majd nyújsuk akkorára a tésztát, hogy pont befedje a tálat.( kb 7-8 mm vastag lesz.)
 - süssük 180 fokra előmelegíített sütőben  30 percig, míg a tészta enyhén megpirul, és látjuk, hogy a karamell a tészta oldalán bugyog.
-   vegyük ki a sütőből, pihentessük 15 percet, majd óvatosan borítsuk ki. Felvert tejszínhabbal kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése