2014. október 19., vasárnap

Tupper kelesztőtál

Receptek a gyorskelesztőhöz

FONTOS: A kelesztőt csak lecsukjuk, de nem légtelenítjük!

Fánk
Hozzávalók:
 1kg liszt, 7-8 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál. olvasztott vaj vagy margarin, 5 dkg élesztő, 1/2 evőkanál rum,2- 3-4 tojás sárgája, 2 kávéskanál só.
Elkészítése:
A meleg tej 3/4 részét beletöltjük a kelesztőbe, beletesszük a cukrot, elkeverjük, míg feloldódik a cukor. Utána belemorzsoljuk az élesztőt. Arra vigyázni kell, hogy a tej meleg legyen, de nem forró. Belerakjuk a tojás sárgákat, a zsiradékot és a rumot. Elkeverjük, ezután rátesszük a lisztet, a lisztre a sót és összekeverjük a keverőlapáttal. Annyi meleg tejet öntünk még rá, hogy galuska sűrűségű tésztánk legyenJól összekeverjük, lezárjuk a kelesztőt, és ha kinyílt, már nyújthatjuk is a tésztát!

Kalács, bukta, aranygaluska, kakaós csiga, túrós táska
Ezekhez is a fánk alapot készítjük, csak 10 dkg olvasztott margarint is teszünk bele akkor, amikor az olajat. Ilyenkor kicsit sűrűbb tésztát állítunk össze. Kicsit kevesebb a tej, a cukrot is szaporítjuk plusz 2 kanállal, mert a kelt tésztához több kell. Csak a fánkhoz nem szabad többet tenni, mert lehúzza a tésztát!

Lángos
Hozzávalók:
 0, 5 kg liszt, kb. 2 dl tej, 2 dl víz, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál étolaj, 1 evőkanál só, pici cukor.
Elkészítése:
 A meleg tej és víz felét beleöntjük a kelesztőbe, pici cukrot teszünk bele. Elkeverjük, hogy a cukor feloldódjon. Utána belemorzsoljuk az élesztőt, hozzátesszük az olajat és elkeverjük. Ezután rátesszük a lisztet és a sót, összekeverjük, és annyi tej - víz keveréket öntünk hozzá, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. A gyorskelesztőt lezárjuk, és ha kinyílt, kiöntjük a tésztát az olajozott gyúrólapra, kinyújtjuk, szaggatjuk, s már süthetjük is a finom lángosokat.

Krumplis lángos
Ugyanúgy készül, mint a sima lángos, csak amikor a lisztet teszem hozzá, akkor hozzákeverek 2 db főtt, áttört kihűlt burgonyát is.

Sajtos pogácsa
Hozzávalók:
 1/2 kg liszt, 3 dkg élesztő, 1 tejföl, kb. 2 dl tej, 1 tojás, 10 dkg margarin, só, 20 dkg reszelt sajt, pici cukor
Elkészítése:
 A meleg tej 3/4 részét beleöntjük a kelesztőbe pici cukorral. Belemorzsoljuk az élesztőt és összekeverjük. Beletesszük a tojást, az olvasztott margarint, a tejfölt és elkeverjük. Utána rátesszük a lisztet, sót és keverőkanállal elkeverjük. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy keverni tudjuk a tésztát. Tetejét meglisztezzük, a kelesztőt lezárjuk, és egy fél órát pihentetjük. Utána kisodorjuk, pihentetés nélkül kb. 3-szor meghajtogatjuk, s mindig újra kisodorjuk. Ezek után tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, kiszaggatjuk és már süthetjük is !

Túrós kifli olajban sütve
Hozzávalók:
 1/2 kanál cukor, 1/2 kanál olaj vagy 5 dkg olvasztott margarin, 1,5 dl tej, 25 dkg túró, 2 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál rum, 1 kávéskanál só, 30 dkg liszt.
Elkészítése:
A kelesztő tálba tesszük a cukrot, ráöntjük a forró tejet, hozzáadjuk a meleg túrót. Összekeverés után morzsoljuk rá az élesztőt. Tegyük hozzá a tojás sárgáját, olajat, és a rumot. A lisztbe keverjük a sót, és ezt is a masszához adjuk. Jól elkeverjük, majd kelesztjük. A megkelt tésztát cipókra osztjuk, /ebből kb. 5 cipó lesz / majd külön - külön / kb. 3 mm / vékony kör alakúra nyújtjuk, és 8 részre vágjuk. Kifli formákra feltekerjük, 5 - 10 percig pihentetjük, kelesztjük, majd forró olajban kisütjük.
Melegen, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Sajtos pogi v. rúd
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg reszelt sajt, 1 mokkáskanál só, 2 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 1 tojás a bekenéshez.
Elkészítése:
 A lisztet elmorzsoljuk az élesztővel és a margarinnal. Hozzáadjuk a reszelt sajtot / melyből kihagyunk a tetejére / a sót és a tejfölt, jól összedolgozzuk és kicsit pihentetjük. Meghajtogatjuk 3 - 4 szer, majd kinyújtjuk. Megkenjük tojással, a maradék sajtot a tetejére szórjuk. Ezután kiszaggatjuk és megsütjük.

Töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1/4 kg zsír, 30 dkg tepertő (darálva), 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 3 dkg só, 1 pohár tejföl, bors, kevés rum.
Elkészítése:
 A tejben az élesztőt felfuttatjuk, rátesszük a lisztre, kovászt csinálunk . Külön a töpörtyűt a zsírral, tojással és a tejfölös sóval összeállítjuk, majd a kettőt összegyúrjuk.
Hajtogatjuk 2-3-szor, a tetejét bevagdossuk és megsütjük.
 Pizza tészta l.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dkg élesztő, kb. 3,5 dl tej, 1 tojás sárgája, só
Elkészítése:
A szokásos tupperes kelt tészta elkészítése alapján.

Pizza tészta 2.
Hozzávalók:
 20 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1½ dl víz,1 csapott teáskanál. só, 2 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A szokásos tupperes kelt tészta elkészítése alapján.


Pizza tészta 3
40 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő,vagy 1 cs szárított élesztő
3 dl langyos víz
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál cukor
fél dl olaj.
összekeverjük,kelesztjük.


Pizza töltelékek
1. A tésztát ketchuppal, vagy pizzakrémmel megkenjük, tetejére felvágottat (Párizsi, Zala stb.) vagy sonkaszeleteket teszünk párolt zöldségekkel (mexikói zöldségkeverék). A végén ízlés szerint önthetünk még rá ketchupot. Legvégén reszelt sajttal szórjuk meg.
2. Ketchup, párolt gomba, zöldségkeverék, sajt.
3. A tésztát tejföllel megkenjük, arra kockára vágott párolt csirkemellet, és arra ananászdarabokat teszünk, a tetejére reszelt sajtot szórunk.
4. Négy csirkecombból pörköltet készítünk, a húst lecsontozzuk, apróra vágjuk, a tésztára sajtot szórunk, rátesszük a pörköltet. Paradicsompaprikát, vöröshagymát szelünk a tetejére, és végül reszelt sajttal megszórjuk.
5. Szardellakrém, ketchup, reszelt sajt.
6. Főtt tojás, füstölt kolbász, paprika, paradicsom karikákra vágva, tetejére reszelt sajt.
7. 50 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 25 dkg paradicsom, 2 evőkanál olaj, csipetnyi só, mokkáskanálnyi oregánó. A megtisztított hagymát karikákra vágjuk, és a kis kockákra aprított fokhagymával együtt az olajon megpároljuk, de nem pirítjuk meg. A párolt hagymát és a paradicsomot is felszeleteljük, majd ráterítjük a tésztára. Sóval és oregánóval megszórjuk, előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.

Pizza tekercs
Hozzávalók:
Tészta: 2,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 40 dkg liszt, 5 evőkanál étolaj, só
Töltelék: 40 dkg löncs, ketchup, sűrített paradicsom, 1 fej közepes hagyma, só, bors, oregánó,vagy pizzafűszer + reszelt sajt
Elkészítése:
A tésztát a szokásos módon elkészítjük a gyorskelesztőben, majd megkelesztjük. A hagymát lereszeljük, egy kis olajon megpároljuk, beleteszünk egy kis sűrített paradicsomot, ketchupot, vagy készen kapható pizzakrémet. Ezt összekeverjük a krumplinyomóval összetört löncshússal. A pizza tésztát olajos gyúrólapon nyújtjuk, és megkenjük a krémmel, ezután feltekerjük, mint a kakaós csigát. Elvágjuk 1-1,5 cm-es darabokra, tepsibe rakjuk, tetejére reszelt sajtot szórunk, és megsütjük.

Rázott pizza
Hozzávalók:
20 dkg reszelt sajt (tegyél félre egy keveset a tetejére), 2,5 dl tej, 20 dkg liszt, 3 db tojás,
1 fej vöröshagyma, 20 dkg szalámi (fűszeres: olasz, soproni, stb.), 1 db piros paprika, 1 db zöldpaprika, 4 fej gomba, só, bors pizza fűszer
Elkészítése:
Az egészet rázzuk össze a gyorskelesztőben. Olajozzunk meg egy tepsit, öntsük rá a kész masszát, a szórjuk meg sajttal. Díszítésnek tehetünk a tetejére karikára vágott paradicsomot, zöldpaprikát. Forró sütőben kb. 25 percig süssük.
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése