2015. október 31., szombat

Házi gumicukor

  • 500-700 g szilva (vagy alma, vagy eper, málna, stb)
  • édesítő (elhagyható)

Így indult minden

  • A szilvát megmostam, kettébontottam és kiszedtem a magokat. Ezután sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem a szilvákat bőrrel lefelé, és addig sütöttem 180-200 fokon, amíg meg nem puhult, ez körülbelül 15-20 perc. Közben persze folyamatosan kell figyelni, nehogy leégjen a szilva. 
  • Ezután hagyja kihűlni a gyümölcsöt, majd nagy teljesítményű aprítóban, pépesítse össze teljesen homogénre.
Ha van olyan nagy teljesítményű aprítója, amivel a nyers szilvát is tökéletesen szét tudja turmixolni, tegye azt, úgy több vitamin marad benne, mint a fenti módszerrel. De az én botmixerem ehhez nem elég erős sajnos.
  • ÉS MOST JÖN A TRÜKK: itt lehet hozzáadni az édesítőt, éppen annyit, amennyit megfelelőnek ítél. Jó érett szilvához nem is feltétlenül kell, de például eperhez szinte biztos kívánkozik valamennyi cukor (méz). Kezdje el édesíteni a masszát és közben kóstolgassa. Ha már elég édesnek ítéli, jó is.
  • Béleljen ki egy tepsit (jó a jénai is) sütőpapírral, és öntsön a masszából a tepsibe. Arra kell vigyázni, hogy ne álljon vastagon a gyümölcs a tepsiben, mert akkor rengeteg idő kell neki, míg összeaszalódik. 

Következik a leghosszabb rész

Szárítsa ki a pürét sütőben, ez körülbelül 6-8 órát vesz igénybe. Mivel nagyon alacsony hőfokon kell aszalni, esélytelen, hogy leégjen – szóval akár éjszakára is bent hagyhatja a sütőben. 
  • Ha korszerű a sütője, tegye be a tepsit 50 fokra és várjon, amíg meg nem szilárdul. 
  • Ha nem korszerű a sütője akkor is van megoldás, állítsa a legalacsonyabb hőfokra ás egy nedves konyharuhával támassza ki az ajtót, így ki tud száradni a gyümölcs.
  • Ha kertes házban lakik és 2 napra gyönyörű napsütéses időt tud varázsolni, úgy a napon is tökéletesre szárad a szilva. 
Amire fontos, hogy figyeljen: a „szilvabőrt” nem sütni kell, hanem szárítani. Akkor van kész az édesség, ha már egyszerűen lehúzható a sütőpapírról. Igazi csoda egyébként, nagyon jó érzés látni a munka végét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése