Hozzávalók (8-10 darabhoz):
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 60 g zabpehely
- 70 g liszt
- 2 csapott tk. sütőpor
- 2 csapott ek. cukor
- 1 csapott tk. fahéj
- csipetnyi só
- sütéshez: olaj vagy vaj
A vajat megolvasztjuk, majd a tejjel és a tojással kézi habverővel egyneművé keverjük. A zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a cukrot, a fahéjat és a sót egy tálban elkeverjük, majd ráöntjük a tejes keveréket, és gyors mozdulatokkal összekeverjük – nem kell sokáig keverni, minél gyorsabban dolgozunk, annál jobb!
Jobb lesz a végeredmény, ha egy 5-10 percig hagyjuk pihenni a tésztát, de egyből is nekiláthatunk a sütésnek.
Egy serpenyőben kiskanálnyi olajat vagy vajat közepes lángon felhevítünk, erre fél merőkanálnyit öntünk a palacsintatésztából úgy, hogy nagyjából kör alakja legyen. Egy-két percig sütjük, amíg elkezdenek kis buborékok formálódni a felső oldalán – ekkor megfordítjuk. A fordításnál próbálkozhatun ka hagyományos módszerrel: fa spatulával alányúlunk, felemeljük, és gyorsan fejjel lefelé visszapottyantjuk. Ha ez nehezen akar összejönni, akkor egy könnyebb módszer az, ha nem emeljük fel teljesen a palacsintát, csak alányúlunk, és a serpenyőnek egy üres részére fordítjuk át a palacsintát.
A palacsinta másik oldalát is egy-két perc alatt készre sütjük. Konyhai törlőkendőre szedjük.
Fahéjas karamellöntettel leöntve tálaljuk.
Fahéjas karamellöntet
Hozzávalók:
- 5 dkg cukor
- 1/2 mokkáskanál fahéj
A cukrot egy lábasba mérjük, ráöntünk egy teáskanál vizet, és közepes lángon elkezdjük karamellizálni – eközben ne kavarjuk meg a cukrot egészen addig, amíg szép karamellszínű nem lesz. Ha elkészült a karamell, óvatosan öntsünk még hozzá 30 ml vizet, és szórjuk bele a fahéjat, majd forraljuk fel újra, hogy könnyen simára tudjuk keverni az öntetet.
Langyosan és hidegen is finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése