2016. december 25., vasárnap

Rugelach



A rugelach talán a legfinomabb karácsonyi aprósüti. A tésztájába krémsajt kerül, így több napig puha marad, sőt, kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy éjszakát. Erre azonban nincs túl sok esélye, mert fantasztikusan jóízű kiflikről van szó, amihez szinte bármilyen tölteléket használhatunk. A kedvenc a diós-lekváros-fahéjas, de nagyon jól működik gesztenyével, mákkal, csokival és szárított gyümölcsökkel is. 
Rugelach
A tésztához:
200 gramm krémsajt
200 gramm vaj
80 gramm porcukor
300 gramm liszt
½ tk só
A diós töltelékhez (a tészta ¾-éhez elegendő mennyiség):
80 gramm kristálycukor
2 tk fahéj
60 gramm mazsola, felaprítva
40 gramm dióbél, felaprítva
9 ek alma- vagy baracklekvár
A fügés-csokis töltelékhez (a tészta ¼-éhez elegendő mennyiség):
40 gramm étcsoki, apróra vágva
3 ek fügelekvár
1 tojás, felverve
A tésztához robotgéppel összekeverjük a szobahőmérsékletű krémsajtot és a puha vajat a cukorral. Hozzászórjuk a lisztet és a sót, majd kézzel összegyúrjuk és 2 órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A diós töltelék minden hozzávalóját egy közepes tálban összekeverjük. A tésztát négy darabra vágjuk (amíg egy darabbal dolgozunk, a többit visszatesszük a hűtőbe), majd fél cm vastag körlappá nyújtjuk. Ezen eloszlatunk 2-3 ek lekvárt, majd megszórjuk a diós töltelék 1/3-ával, illetve a fügés rugelach esetében az apróra vágott csokival. Pizzavágóval 8 cikkelybe vágjuk, majd azokat egyesével feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük a kifliket, megkenjük a felvert tojással, és 18 perc alatt megsütjük őket. Összesen 32 darab lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése