2015. január 31., szombat

Házi vaníliás karika

Hozzávalók
karikához:
35 dkg finomliszt
5 dkg kukoricaliszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csipet só
2 tojás sárgája
1 tk. sütőpor
1 vanília rúd
1 citrom reszelt héja
csokis talphoz:
20 dkg étcsoki
pici vaj, pici tej (kb. 2 ek.)
van_3

Elkészítés
A liszteket összekeverem, beleszórom a porcukrot, a sót, és a sütőport. Belekaparom a vaníliás rúd belsejét és ráreszelem a citrom héját. (Olyat vegyetek, amelynek a héja étkezési célra használható.) Jól elkeverem.
Beleütöm a két tojás sárgáját, és a felkockázott vajat. Eleinte a vajat morzsolgatva összegyúrom a tésztát. Amikor már kezdjük feladni, mert már fáj a csuklónk, akkor kezd összeállni. Szóval kitartás!
Folpackba csomagolva a hűtőbe teszem legalább fél órára.
Lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagra, és pogácsa szaggatóval köröket szaggatunk. Ha van pici körformátok, hogy lyukat szaggassatok, az klassz, de nekem nem volt. Rumos üvegem viszont igen! Captain Morgan kupak elmosva, megtörölgetve tökéletes volt a célra.
Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük. Érdemes kukucskálni sütés közben, mert nagyon gyorsan kész, és akkor szép a karika, ha nem barnul meg.
A csokis talppal úgy jártam, hogy a receptek zöme csak annyit ír, hogy olvasszuk fel a csokit, és abba mártsuk bele a karikát, de elbambulhattam a gőz fölötti olvasztás közben, mert besűrűsödött a csoki. Ezért kellett bele egy pici vaj, és egy löttyintésnyi tej. Amikor megint szép krémes állaga lett a csokinak, akkor egy kanál segítségével megkentem a karikák alját, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket. Csak ki kell várni, hogy megszilárduljon a csoki. Na, ez a legnehezebb!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése