2015. január 4., vasárnap

Túró készítése



Gyors:
Hozzávalók: 2 l házi tej, 4 evőkanál 9°-os ecet, 1 evőkanál só


Elkészítése:
A tejet felmelegítjük, de ne legyen forró! Elkeverjük benne a sót, majd lassanként belecsorgatjuk az ecetet. Óvatosan az oldalába belekavarunk, hogy mindenhová érjen el az ecet, majd hagyjuk 15-20 percet állni, amíg a savó kicsapódik. Egy nagyobb szűrőbe gézt vagy ritka szövésű anyagot terítünk, a masszát leszűrjük. Hideg vízzel átöblítjük, hagyjuk 5-10 percet csöpögni, ezután fogyaszthatjuk.

Ebből az adagból 35-40 dkg túrót kapunk.

Másik:

1 liternyi megsavanyodott tej, 2 kanál tej, 1 kanál tejföl

A megsavanyodott tejet meglangyosítom, míg a benne lévo fehérjetartalom kicsapódik. Ekkor egy napra meleg helyre teszem. Másnap belekötöm egy tiszta tüllkendőbe és felakasztom. Alá egy edényt teszek a lecsöpögő savó számára. A csöpögés abbamaradta után kibontom a kendőt és a túrótelkeverem két kanál tejjel, valamint egy kanál tejföllel. 

Harmadik

1 liter tejet langyos helyen hagyok megaludni (éjszakára kint kell felejteni a konyhaasztalon). Másnap az aludttejet belekötöm egy tiszta géz kendőbe és felakasztom. Alá egy edényt teszek a lecsöpögő savó számára (ezt nehogy eldobd, mert hűtve kiváló üdítő ital és még sok más célra is felhasználható). A csöpögés abbamaradta után kibontom a kendőt és ott van előttem a zsíros, illatos, finom házi túró

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése