2015. január 10., szombat

Tejsavó

Hoztam a Fiatalmaradok.blogspot.hu ról.

"Rákaptunk a házi készítésű sajtokra, hetente legalább egyszer készítek valamilyen finom fűszerrel. Egy liter házi tejet használok fel egy adaghoz, és a művelet során majdnem egy liter tejsavó keletkezik. Nincs szívem kiönteni, ezért utánanéztem, mihez kezdhetek vele.
A savó enyhén sárgás színű, áttetsző folyadék, amelyet a sajt lecsöpögtetése után kapunk. Vétek lenne kiönteni, mert nagyon egészséges: gazdag fehérje- és ásványianyag-forrás! A tej legértékesebb része, mivel ásványi anyagainak 80 százalékát tartalmazza (a savó, és nem a sajt!), így magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet, szelént, valamint C-, B-, H-vitamint, ráadásul a szervezet számára jól hasznosítható formában. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában.
Értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. Jótékony hatással van a májra, az epére, illetve a bélműködésre, csökkenti a magas vérnyomást. Hasznos ízületi betegségek, gyulladások, immungyengeség esetén. A savó nagyon jó hatással van a depresszióra is. Érdemes évente, különösen a téli időszakban 6 hetes tejsavó kúrát tartani. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert elősegíti a zsírégetést segíti elő, és nem engedi az izomszövetet lebontani. Fehérje és szénhidrát alkotóelemeinek aránya nagyon hasonló az anyatejéhez.
A savó felhasználása nagyon sokoldalú
  • Lehűtve, magában is iható, főleg nyáron nagyon üdítő ital.
  • Gyümölccsel, mézzel, fűszerekkel összeturmixolva finom és egészséges italt készíthetünk reggelire vagy tízóraira.
  • További tejtermékek készülhetnek a felhasználásával, például zsendice (erdélyi savós túró) és orda vagy más néven ricotta (édes túró). (Videó-recept itt.)
  • Felhasználhatjuk rizs és gabonafélék főzéséhez víz helyett. (Savóból a negyedével többet adjunk hozzá, mintha vízzel készítenénk.)
  • Olyan főzelékek habarásához is használhatjuk, amelyekhez illik kicsit savanykás íze.
  • Kenyérsütésnél akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk savóval, sokkal levegősebb és finomabb lesz a tészta, sőt sokkal hosszabb ideig eltartható. Finomparasztkenyeret már kipróbáltam, következik az ír szódáskenyér!
  • Kalácshoz és más édes kelt tésztához 2-3 evőkanállal érdemes hozzáadni, hogy a tészta könnyedebb, lágyabb legyen.
  • Jégkockatartóban lefagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.
  • Szappankészítéshez bőrpuhító, bőrtápláló adalékként használható.
  • Száraz bőrűek öntsenek 3-4 liter savót a fürdővízbe, így puhító, nyugtató fürdőt készíthetnek.
Tejcukorérzékenyek nem fogyaszthatják!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése