2014. december 15., hétfő

Hagyományos kenyér

Hagyományos házi kenyér

Hozzávalók:

  • 90 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 7 dl langyos víz
  • 2 teáskanál só
  • 4 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál Vénusz  olaj

Elkészítés:

Összeállítás:
- a dagasztáshoz, kelesztéshez legjobb fateknőt használni, mert az jól tartja a meleget, de a vájling is megfelel, csak legyen jó nagy méretű
- a teknőbe beleöntöm a 90 dkg lisztet – előtte át lehet szitálni, de elég az is, ha kézzel átkevergetjük, hogy fellazuljon –, a 4 kiskanál cukrot, a 2 kiskanál sót, és ezeket összekeverem kézzel
- a fél csomag élesztőt elkeverem egy bögrében kb. 1 dl langyosnál melegebb vízzel, ha feloldódik, ráöntöm az előkészített lisztre, majd hozzáöntök még kb. 5 dl langyos vizet, ezután hozzáadom a 3 evőkanál olajat

Dagasztás:
- először elkezdem kézzel kevergetni, összedolgozni az anyagokat, ekkor még nagyon ragacsos lesz a tészta
- amikor egyenletesen elkeveredtek az anyagok, egy kevés liszttel leválasztom az edény faláról és a kezemről a ráragadt tésztát, és elkezdem gyúrni
- a gyúrást egyenletes mozdulatokkal kell végezni, kis cipót formálva, amit egy-két gyúró mozdulat után mindig elfordítok egy negyed fordulattal
- közben szükség szerint lisztezhető, hogy ne ragadjon túlságosan – a liszt minőségétől függően akár 10-20 dkg is belemegy még a gyúráskor
- 10-12 perc dagasztás után a tészta nagyjából egyenletes, nem lesznek benne csomók, az élesztő elkezd már dolgozni, és ennyi idő alatt a liszt rostjai is fellazulnak – 15 percnél tovább nem érdemes gyötörni a tésztát
- az elkészült cipót az edényben hagyom, leborítom tiszta konyharuhával, meleg helyre teszem, huzattól védve, és bebugyolálom egy plédbe is

1. kelesztés:
- időtartama 2 óra

Leeresztés:
- a 2 óra elteltével a tésztát átgyúrom pár határozott mozdulattal (elég néhány mozdulat, nem kell újradagasztani), így kimegy belőle az élesztő által termelt gáz
- a cipó közel akkora méretű lesz, mint kelesztés előtt, de így az élesztő tovább tud dolgozni

2. kelesztés:
- a cipót letakarva kelesztem egy órán át – az élesztő most már feleannyi idő alatt ugyanakkorára növeli a cipó méretét

Leeresztés:
- ugyanúgy történik, mint az előbb

3. kelesztés:
- ezt már nem az edényben végezzük, hanem a leeresztett és formára igazított cipót a sütőlap közepére helyezzük (hidegben mindenképpen melegítsük föl egy kicsit a lapot dörzsöléssel vagy meleg vízzel)
- a cipóra ráborítjuk az enyhén benedvesített konyharuhát, leborítjuk az edénnyel, és mindenestül beburkoljuk újra a plédbe
- az utolsó kelesztés 25-35 percig tart, közben begyújthatjuk a sütőt, hogy melegedjen, előkészítem a tojást és egy éles kést, valamint ízlés szerint magvakat

Sütés:
- az utolsó kelesztés után a cipót megkenem tojással, behasogatom késsel (a kerek cipót én kereszt alakban szoktam, nagyon szép), megszórom magvakkal (lenmag, szezámmag, köménymag, ki mit szeret)
- 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt kisül

Kihűtés:
- ha elkészült, leveszem a sütőlapról, és olyan kenyérvágó deszkára teszem, amin tud szellőzni az alja


Kovász

  1. 1. nap: Egy tiszta befőttesüvegben 3 ek vizet összekeverünk 3 ek kenyérliszttel. A tetejét lazán rátesszük, és szobahőmérsékleten hagyjuk.
  2. 2. nap: Türelmetlenül várakozunk, és ezerszer megnézzük, van-e már változás. A rutinosabbak rá se hederítenek egy napig. :)
  3. 3. nap: A kovászban csöppnyi buborékok jelennek meg, és enyhe savanykás szaga van. Hozzáadunk 3 ek vizet, elkeverjük, majd 3 ek kenyérlisztet, és azzal is csomómentesre keverjük. Villával a legegyszerűbb, mintha tojást vernénk fel, hadd jusson sok levegő a kovászba.
  4. 4. nap: 10 dkg (= 1 dl) vízzel, majd 10 dkg kenyérliszttel dúsítjuk a kovászunkat, ésmegint hagyjuk lazán letakarva egy napot.
  5. 5. nap: Tulajdonképpen kész a kovász. Savanyú illatú és buborékok látszanak benne. Vegyünk ki belőle 10 dkg-nyit egy másik üvegbe vagy kelesztőtálba, ezt etessük meg 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel. Takarjuk le, ésvárjunk úgy 5-6 órát, amíg megnövekszik, és szép buborékok vannak benne. Ezzel már lehet kenyeret sütni.
  6. A többi kovászt az üvegben zárjuk le, tegyük hűtőbe, és hetente etessük meg legalább 2 ek vízzel és 2 ek liszttel, de jobban szereti, ha még többet kap enni. Ebből használhatunk bármikor úgy, hogy kivesszük a hűtőből, megetetjük 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel, megvárjuk, míg szobahőmérsékleten duplájára nő, akkor kiveszünk belőle 10 dkg-nyit, az is megetetjük ugyanígy, és ha az is megkelt, süthetünk belőle. A többi megy vissza a hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése