2018. szeptember 22., szombat

Krentenbollen holland mazsolás zsemle

Hozzávalók 12 db zsemléhez:
45 dkg sima liszt
30 dkg mazsola
2,7 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
3 dkg olvasztott vaj
8 g só
Kevés olaj a formázáshoz, olvasztott vaj a kenéshez.
1. A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Felforraljuk,
majd lefedve ~5 percig pihentetjük. Leszűrjük és papírtörlőn leszárítjuk.
2. A tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
3. A tészta hozzávalóit -a mazsola kivételével- tálba tesszük, elkeverjük, majd kézzel ~5-7 perc alatt fényes,
ruganyos tésztává dagasztjuk.
4. Olajozott munkafelületre tesszük, majd kézzel ~20x30 cm-es formára lapítjuk. A mazsola felét egyenletesen elosztjuk rajta -kissé rányomkodjuk-, majd a tésztát a két rövidebb oldalát középre hajtjuk, a széleket összedolgozzuk. Ismét kilapogatjuk a tésztát -az előbbi méretre- megszórjuk a mazsola másik felével, újra összehajtjuk, majd cipót formálunk belőle.
5. A cipót olajozott tálba tesszük, letakarjuk és langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
6. A tésztát olajozott felületre borítjuk, átgyúrjuk. 12 egyforma részre osztjuk, majd ezekből kis zsemléket
formálunk. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük őket, majd letakarva, langyos helyen ismét ~1 órát kelesztjük.
7. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, majd pihentetés után ~15-17 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket. Még
forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése