2014. november 6., csütörtök

Hordós káposzta


Káposztasavanyítás hordóban


     2 db birsalma


  1. Minden edényt, gyalut, kést, vágódeszkát, mérőpoharat, a fűszerpaprikát is! alaposan elmosunk, szárazra törlünk. Nagyon fontos, hogy minden tiszta legyen, mert ellenkező esetben megromlik a káposztánk.
  2. Eltávolítjuk a fejes káposzta külső leveleit, félbevágjuk, kivágjuk a torzsákat. 
  3. Fél marék sót szórunk a hordó aljába, ezt letakarjuk néhány egészséges és tiszta káposztalevéllel.
  4. Elkezdjük legyalulni a káposztát, én nagyjából 2 kg-os adagokban gyalultam egyszerre, majd ez ment a cseréphordóba. Vigyázzunk! A kés(ek) élesek!
  5. Minden sorra 6 dkg só (1 kg káposzta 3 dkg só), néhány szem borókabogyó és bors, teáskanál köménymag, 3-4 babérlevél, 1-2 fűszerpaprika kerül. Ezt finoman hozzáforgatjuk a szálas káposztához, és ököllel alaposan ledöngöljük. A harmadik réteg döngölésénél már fel kell jönnie a káposztalének. A hordó töltésénél és a döngölésnél használjunk gumikesztyűt!
  6. Ha már a hordó harmada megtelt, tehetünk bele egészben hagyott káposztafejet. Ebben az esetben vágjuk ki a káposzta torzsáját, de a fejet hagyjuk egészben. Az így keletkezett lyukat, töltsük fel sóval. A talpára állítva tegyük a hordóba, köré és fölé szálas káposzta kerüljön, alaposan ledöngölve. Az idén én kihagytam, sok helyet foglal a hordóban. :) 
  7. A cserépedénynek nem kell csurig lennie, hagyjunk 10-20 cm  - vagy, ha kevesebb a káposztánk, több helyet - az edény peremétől. 
  8. Gyaluljunk le néhány fej vöröshagymát, szedjük szálaira, és ezzel szórjuk meg, az utolsó réteg káposztát, dobjunk rá néhány szem borsot, borókát, babért. Tisztítsuk meg az edény száját és a víztartó árkot. A vöröshagyma el is maradhat, de azontúl, hogy jó ízt ad a káposztának, meggátolja a rosszindulatú baktériumok elszaporodását.
  9. Tegyük rá a fedőt, helyezzük a hordót a helyére, töltsük fel a víztartó árkot tiszta vízzel.
  10. A hordót állítsuk meleg helyre, a konyha egy sarkába, vagy olyan helyre, ahol nem zavar minket. Fontos, hogy az erjedés kezdetén 20-25 fokos helységben legyen. Ha hidegebb van, nem, vagy csak nehezen indul meg a tejsavas erjedés, a káposzta megkeseredik, megromlik. Néhány óra elteltével, már hallani lehet, ahogy buborékok pattannak szét a vízben. : )
  11. Miután alaposan forr, már kimehet hűvösebb helyre, miután leáll az erjedés, (2-3 hét)mehet a garázsba, pincébe, spájzba, erkélyre. Hűvös, száraz helyen biztos, hogy friss, ropogós savanyúkáposztánk lesz egész télen.
Fontos:
  1. Soha ne nyúljunk kézzel a hordóba! Használjunk fa vagy műanyag csipeszt. Esetleg húzzunk gumikesztyűt vagy nylonzacskót a kezünkre. A csipeszek legyenek mindig tiszták. 
  2. Amennyiben nem fagymentes helyen tartjuk a hordót, távolítsuk el a pereméről a vizet. Ellenkező esetben, csak a tavaszi olvadáskor férünk hozzá a savanyú káposztánkhoz. 
  3. Ha nem hordóban, hanem vödörben, vagy üvegben savanyítunk, előfordulhat, hogy erjedéskor túl sok lé képződik. Ez a lé kifolyhat az edényből, ezért tegyünk a vödör vagy üveg alá egy nagyobb edényt, így nem folyik szét mindenhol a káposztalé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése