2014. november 19., szerda

Svéd húsgolyók, mártással, áfonya lekvárral










Húsgolyók
450 g darált marhahús
450 g darált sertéshús
100 g zsemlemorzsa
2 tojás
1 fej hagyma
1-2 ek.mustár
szerecsendió, só bors

Úgy tűnik, sok minden kell hozzá, bonyolult és macerás, de ez az az eset, amikor a látszat csal.
1. Ha a maguk gyereke is hisztérikus lesz a hagyma látványától, akkor turmixban darálja le a hagymát, egyéb esetben vágja csak fel.
2. Futtassa meg kevés olajon, majd egy nagy tálban adja hozzá a mustárt, a húsokat a fűszereket, a tojást, és a zsemlemorzsát.
3. Ezután jöhet a gombóc készítés.
4. Ha készek a gombócok, akkor vaj-olaj keverékén megsütjük. Persze nincs dráma, ha csak olajban, vagy más zsiradékban sütné a gombócokat.
5. A kész húst félretesszük, és nekiállunk a mártásnak

Így készül az ikeás mártás, és az áfonyaszósz, na meg a krumpli

Mártás, szósz

Mártás:
100 g vaj
100 g liszt
4 dl alaplé
2,4 dl tejszín
2-3 ek szójaszósz
só, bors
Áfonyaszósz
2 dl vörösáfonyalekvár
100 g aszalt áfonya
1,5 dl almalé
Most jönnek a hozzávalók, a krumpli főzését a többivel párhuzamosan intézze, mert különben jó sokat kell majd várni rá. Ehhez tegye fel főni a meghámozott, és nagyobb kockákra vágott 7 darab közepes méretű burgonyát, és sós vízben főzze ki.
1. A mártáshoz a vajat megolvasztjuk, hozzádjuk a lisztet, és finoman megpíritjuk.
2. Ha kész, mehet bele az alaplé és a szójaszósz. Rottyantunk rajta egyet, és 10-15 percig forraljuk.
3. Majd hozzáöntjük a tejszínt, és még egy pár percig főzzük. A végén mehet bele a só és a bors.
4. Ha úgy érzi, kicsit még főzne, akkor ne csak vörösáfonya lekvárt tálaljon, hanem a lekvárt az almalével és az áfonyával főzze össze, és úgy tálalja. Ha ezzel nem akar vacakolni, akkor tökéletes lesz a lekvár magában is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése