2014. november 6., csütörtök

Hurka

malacból az összes:
  • tüdő
  • máj
  • fejhús
  • a leeső színhús-nyesedék
  • némi tokaszalonna
  • vér
  • háj
Egyéb:
  • 5 kg rizs /100 kg-os disznóhoz
  • kb. 3 dkg só/kg-onként (kóstolni kell!)
  • bors
  • majoranna
  • köménymag
  • fokhagyma
  • pirospaprika

elkészítés

  1. Megfőzzük a disznó belszerveit: a fejhús, a máj, a tüdő, a leeső húsdarabok, a háj egy része, a tokaszalonna, mind megy bele az udvaron felállított kondérba. Ha minden megfőtt, kiszedjük az egészet egy teknőbe, eltávolítjuk a csontokat, és ledaráljuk.
  2. Közben puhára főzünk 5 kg rizst. (Nálunk ez a hivatalos arány egy kb. 100 kilós malachoz). A teknőben alaposan összekeverjük, összegyúrjuk a húst és a rizst. Sóval, borssal (tetszés szerint majorannával, fokhagymával, pirospaprikával) fűszerezzük. Ez egy kényes kérdés, nagyon nehéz a pontos mennyiséget megmondani, itt bizony kóstolni kell. Általánosságban kilónként körülbelül 3 deka sót használunk. Ebben a fázisban nem célszerű enni-inni, maximum tiszta vizet, hogy ne befolyásolja semmi az ízérzékelésünket.
  3. Levesszük a masszából azt a mennyiséget, amiből majd a véres hurkát készítjük, a többit a megtisztított bélbe töltjük a hurkatöltővel. Hagyjuk egy kicsit lazára, mert abálás közben nőni fog.
  4. A véres hurkához  1 kg húsos masszához kb. 1 l  vért adunk. Ezt először meg is lehet főzni. Mi nem szoktuk, mert (érzékenyebbek fogják be a fülüket), mire ide jutunk, a vér már majdnem teljesen megalvad, darabossá válik. Ha nagyon száraznak találjuk, egy kis szalonnával lazíthatjuk. Összedolgozzuk a hússal, teszünk hozzá őrölt köménymagot, igény szerint még sót, ezt általában a vér megköveteli. Töltésnél vigyázzunk, ez egy kicsit hígabb, mint a májas hurka.
  5. Mikor az egészet megtöltöttük, hideg abalében feltesszük főni. Vigyázzunk, hogy ne lobogjon a víz, mert kiszakadhatnak a hurkák. Nem kell neki sok idő, 15 perc alatt kész van.
  6. Kivesszük, fellógatjuk száradni, 1-2 nap múlva lehet megsütni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése