2015. április 9., csütörtök

Almapektin házilag



Az almapektin egy folyékony kivonat, amit forralással készítünk, friss vagy fagyasztott almából, vagy annak a héjából, magházából. A legtöbb pektint a zöld éretlen alma tartalmazza. Annak is leginkább a héj alatti és a magházat körülvevő része. Ezt leginkább a vízben történő főzéssel nyerhetjük ki.
Az almahéjat és magházat év közben is összegyűjthetjük, és lefagyasztva felhasználásig tárolhatjuk. Ezzel is pénzt takaríthatunk meg, hiszen akár egész télen összegyűjthetünk egy akkora adagot, amivel sok üveg lekvárnak valót sűríthetünk be.
És most az elkészítése:
Érdemesebb nagyobb mennyiséget készíteni. 2-3 kg alma darabokra vágva, természetesen előtt tisztára mossuk, hogy ne legyen piszkos, esetleg sáros. Hagyjuk lecsepegni, megszáradni. Csak a hibás részeket vágjuk ki, akár az almaecet készítésekor.
Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és az almát puhára főzzük benne.
Amikor az alma megpuhult, egy tüllel, vagy vászonnal kibélelt szűrőbe szedjük és kipréseljük belőle a pektint. Persze megtehetjük, hogy hagyjuk, hogy kicsepegjen. Egy éjjel alatt kicsepeg.
A ruhát, amit a szűrőbe teszünk, forró vízzel fertőtlenítsük.
A pektint felforraljuk, és addig főzzük, amíg a zselépróbát elvégezve az lehűtve megdermed. Ekkor forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és 5 percre fejre fordítjuk az üveget, ezáltal a benne lévő levegő is csirátlanítva lesz, és kihűlés után mehet a kamrába. De dunsztolással is tartósíthatjuk a pektint. Forrástól számított 30 percet forraljuk, és az edényben hagyjuk kihűlni.
A maradék pépből készíthetünk almalekvárt cukor hozzáadásával, vagy egyéb gyümölccsel ízesíthetjük.
Használata pedig kb 2 kg gyümölcsvelőhöz 3 dl almapektint használjunk. Az almapektin íze nem fogja befolyásolni a lekvárunk ízét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése