2015. március 20., péntek

Készítsünk szójatejet, tofut

2,5 liter elkészítése 1 óra, a szójabab beáztatási ideje előzőleg, 24 óra.

Hozzávalók: 3 csésze sárga szójabab, 6 csésze víz.

A munka menete: A megmosott szójababot beáztatjuk, és duzzadni hagyjuk. Ezt jó, ha előző nap, legalább 24 órával a szójatej készítése előtt megtesszük. A gömbölyű szójababok az áztatástól bab formájúra duzzadnak. Ekkor leöntjük az áztatóvizet, és a babokat jól leöblítjük. Minden egyes csészényi megdagadt szójababot 2-2,5 csésze forró vízzel, mixerben finom pürévé keverünk, ha kész, egy nagy fazékba öntjük. (Ha nincs turmixgépünk, egykislyukú húsdarálón ledaráljuk, és utána öntjük a péphez a vizet.)
Közepes lángon, állandó kevergetés közben felfőzzük. Vigyázat! Hamarabb felfő és kifut, mint a tehéntej! Amintelkezd főni, a lángot rögtön kicsire kell állítani, és így, 10-15 percig főni hagyjuk a pürét. Vékony pamutkendőn átszűrjük, egy nagy fazékba lecsöpögtetjük. Ha a massza kihűlt, jól kinyomkodjuk. Esetleg még 2 dl forrásban lévő vizet ráöntünk és ezt is kinyomkodjuk. A kész szójatej a fazékban van, ha jeges vízbe helyezvehirtelen lehűtjük, 4 napig eltartható hűtőszekrényben.
Felhasználása: A szójatejet keverhetünk gabonaitalhoz, műzlihez, leveshez, és készíthetünk belőle palacsintát, öntetet, szójamajonézt, pudingot.

Okara

szójatejkészítés melléktermékeként megmaradt pürét, az okarát felhasználhatjuk sütemények, fasírtok készítéséhez. Értékes szójafehérjét, rostanyagot tartalmaz, és könnyű vele dolgozni, mert jól formázható és tapad. Nem kell hozzá tojás!

Felhasználása: Okarafasírt, okarafánk, okaramorzsa, édesség

Tofu

A szójatejből készíthetünk tofut. Ez egy túró- vagy sajtszerű, natúr ízű, értékes és könnyen emészthető növényi fehérje.

Felhasználása: Tojás, hús helyett használja a reformkonyha, és édességeket is készíthetünk belőle.

A munka menete: A szójatejet egy nagy fazékban felforraljuk. Belecsavarunk egy citromot, ez 3 literhez elegendő. Lassú tűzön kb. 15 percig kevergetjük. A fehérje és a savó hamar elválik egymástól, kicsapódnak a kis túrószerű pelyhek, és mellette ott van a sárgás folyadék. Vászonkendőn leszűrjük, jól kinyomkodjuk.

kendőben marad a friss tofu, ezt még néhány órán át lecsöpögtetjük. Kivesszük a kendőből és főzéshez felhasználjuk. Hűtőszekrényben egy vízzel teli befőttes üvegben 4-5 napig még eltartható. Cseréljük naponta a vizet! A savót levesekhez, viráglocsoláshoz, hajmosáshoz felhasználhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése