2015. március 31., kedd

Sült sonka egyszerűen

Ez tulajdonképp még receptnek se biztos, hogy nevezhető . Ellenben amilyen egyszerű annyira finom. Egy jó nagy jénain kívül semmi extra nem kell hozzá. Én pyrex  kacsasütőben sütöm.
Hozzávalók:
  • egy kötözött sonka kb 1 kilós
  • egy kiló krumpli
  • fokhagyma (én  lusta vagyok többnyire port használok)
  • tárkony
  • borsikafű
Elkészítése rettentő egyszerű. A sonka majd egészét szűk egy centi vastag darabokra vágjuk. Néhány szeletet  a zsírosabb részről viszont vékonyra veszünk, evvel kibéleljük az edény alját. Ezekre a vékony szeletekre rádarabolunk jó nagy darabokban egy kiló krumplit. Erre a krumpliágyra tesszük a feldarabolt sonkát. Megszórjuk kevés borsikafűvel, kicsit bővebben fokhagymaporral, és némi tárkonnyal. Rátesszük a fedőt, és hideg sütőbe betesszük 190-200 fokra szűk 2 órára. a végefelé érdemes megnézni, hogy a zsíros részek mindenhol szépen üvegesedni kezdtek e. Ha még sültebbre akarjuk, vissza lehet tenni plusz negyed órára.
A sonkáról a kötözést úgy lehet legkönnyebben lehúzni, hogy egyik vékony részén megbontjuk, és lehúzzuk a sonkáról mint egy neccharisnyát egyben. Amikor sül, nem szabad megijedni, a zsírja jórésze kisül, nem lesz vizes, nem szabad levenni a fedőt, mert kiszárad. Ha nem szeretjük a zsírt, akkor egyszerűen kiszedjük még melegen belőle a krumplit is, a zsírt pedig leöntjük egy edénybe. Lehet rajta később sütni rántottát, tükörtojást, stb.
Jó étvágyat mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése