2015. március 31., kedd

Szejtán


250 gr-os búzasikér - szejtánpor
2 evőkanál durumliszt - elhagyhatatlan, ettől lesz puha, finom az állaga
szójaszósz
fűszerek, fűszerkeverékek
2-3 evőkanál olaj
víz

A búzasikér többféle kiszerelésben kapható. A kis 250 gr-os kiszerelés ne tévesszen meg senkit, ebből is óriási adag lesz! Kb. 4 főnek elég, de én a múltkor 9 embernek készítettem belőle mustáros szejtánt... 300 forint körüli árával ez nagy jó eredmény!
Az állagának a titka pedig a durumliszt, amiből 2 evőkanál elég, mégis enélkül rághatatlan gumiízű valamit kapunk, úgyhogy semmiképpen ne hagyjátok ki!
Fűszerként bármit használhatsz hozzá, én szoktam mexikóitól olaszig, gyros, sültek, grill és egyéb fűszerekig, keverékekig mindenfélét használni, amihez épp kedvem van.
A búzasikért a durumliszttel, a fűszerekkel szárazon összekeverem. A fűszereknél egy a lényeg: sok legyen. Ugyanis nagyon sokat felvesz, jó erősen kell fűszerezni a kívánt eredmény érdekében Ezután mint a palacsintatésztánál a közepébe lyukat teszek, beleöntöm az olajat, a szójaszószt - rendesen meglocsolva -, és vizet. elkezdem összegyúrni, nagyon hamar összeáll, kb 2-3 perc alatt készre lehet gyúrni az egészet. Az állaga olyan nyúlós, hamar felkapja a vizet, olyan, mint az agyé lehet, de a kinézete konkrétan olyan. :-) Mi úgy is mondjuk: csinálj belőle agyat... :-)
Majd hagyd pihenni fél óráig, aztán jöhet a főzés: lobogó vízben megfőzöm úgy, hogy négy részre vágom, illetve tépem szinte, és úgy főzöm ki, mert gyorsabban megvan és a közepe sem marad nyers. Sőt, teljesen megfő, puha lesz és nagyon finom. Kb. fél óra elég neki, és innentől kezdve szabad a pálya, lehet sütni, pirítani, bármit csinálhatsz vele.
Szoktam hagymával megpirítani és tejszínes szószt csinálni belőle, vagy zöldségekkel összepirítom tésztához, rizshez, stb.

VAGY

25 dkg sikér (búzasikér)
10 dkg finomliszt (finom)
2.5 teáskanál só
bors ízlés szerint (kevés őrölt)
1 ek szójaszósz
3 dl víz
2 teáskanál fűszersó (vega-mix)



A sikért jól elkeverjük a liszttel, 1,5 tk sóval, kevés borssal.
Hozzáadunk 1 ek szójaszószt, valamint 3 dl vizet.
Gyorsan összekeverjük, kicsit gumis állagú masszát kapunk, ezt 10 percig állni hagyjuk.
Közben felteszünk forrni kb 3 liter vizet 2 tk vega-mix fűszerkeverékkel és 1 tk sóval.
Az elkészített szejtánt 3 darabra vágjuk, és a lobogó vízbe tesszük kb. 3 percre.
Ezután a szejtánt kiszedjük, a vizet viszont továbbra is a tűzön hagyjuk.
A szejtántömböket kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, visszatesszük a vízbe, és további 3-4 percig főzzük.
A vízből kivéve szűrőn lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése