2016. március 19., szombat

Csokis-mandulás kalács


2 db kalács tésztához
60 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
1 csipet só
Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
3 db tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj
Töltelék
15 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
15 dkg Dr. Oetker Marcipán
10 dkg szeletelt mandula



1. A tésztához egy nagy tálba mérjük a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet, és robotgéppel vagy kézzel összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat, és addig dagasztjuk, míg szépen összeáll, és már nem ragacsos a tészta. Ha kész, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

2. A töltelékhez a vajat egy kisebb lábasban vagy vízgőz felett megolvasztjuk, beletördeljük a csokit, és addig kevergetjük, míg az is teljesen meg nem olvad. Hozzáadjuk a porcukrot, és simára keverjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

3. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk, és külön-külön dolgozunk a két tésztadarabbal (így lesz két kalácsunk). Az egyik darabot lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk úgy, hogy kb. 30×40 cm-es darabot kapjunk. Rákenjük a töltelék felét, ráreszeljük a marcipán felét, megszórjuk a szeletelt mandula felével, és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A hosszú tekercset éles késsel középen félbevágjuk, a végét összefogjuk, és óvatosan összefonjuk a szálakat. Kivajazott gyümölcskenyér/szögletes sütőformába tesszük, majd ugyanezt végigcsináljuk a másik tésztadarabbal is. Pihentetjük 1 órán át, majd 190 fokra elmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, és teljesen kihűlve szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése