2,5 dl tej
50 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál cukor
fél evőkanál só
3 dkg élesztő (amit kicsit felfuttatunk)
A kenéshez:
1 tojássárga kis tejjel kikeverve
Elkészítés: A felsoroltakat összekeverjük, jól kidolgozzuk. Fél órát pihentetjük a tésztát, vigyázva, hogy meg ne fázzon! Majd 3 egyenlő részre osztjuk, meghengergetjük. Az egyik végüket összefogjuk, fonatot készítünk. Megkenjük tejjel elkevert tojássárgával.
Előmelegített sütúben 200 fokon 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
másik: ez állítólag foszlós is
2 rúdhoz
75 dkg finomliszt
3 tk só
2 tojás
1/2 ek zsír
kb 4,5 dl tej
1 tk cukor
4 dkg élesztő
Kenéshez:
5-6 dkg olvasztott zsír
A kalács kenéséhez:
1 felvert tojás
Szóráshoz:
1 tk szezámmag
A megkelt tésztát, enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, hat egyforma darabra osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk kb 2 mm-re, téglalap alakúra. Lekenjük zsírral, majd feltekerjük, mint a bejglit. Hármas fonással megfonjuk. Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, hagyjuk ismét duplájára kelni.
Ez alatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk és kb 30-35 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése