2016. március 22., kedd

Sós fonottkalács


2,5 dl tej
50 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál cukor
fél evőkanál só
3 dkg élesztő (amit kicsit felfuttatunk)
A kenéshez:
1 tojássárga kis tejjel kikeverve


Elkészítés: A felsoroltakat összekeverjük, jól kidolgozzuk. Fél órát pihentetjük a tésztát, vigyázva, hogy meg ne fázzon! Majd 3 egyenlő részre osztjuk, meghengergetjük. Az egyik végüket összefogjuk, fonatot készítünk. Megkenjük tejjel elkevert tojássárgával.

Előmelegített sütúben 200 fokon 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

másik: ez állítólag foszlós is

2 rúdhoz
75 dkg finomliszt
3 tk só
2 tojás
1/2 ek zsír
kb 4,5 dl tej
1 tk cukor
4 dkg élesztő

Kenéshez:
5-6 dkg olvasztott zsír

A kalács kenéséhez:
1 felvert tojás

Szóráshoz:
1 tk szezámmag

Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Kb harminc percig hagyjuk állni a kovászt. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a sót, a tojást, a langyos tejet és a kovászt. Elkezdjük dagasztani. Amikor összeáll a tészta, hozzáadjuk a zsírt is. Addig dagasztjuk, míg szép szálas tésztát kapunk. Kelesztő tálba tesszük, majd duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát, enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, hat egyforma darabra osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk kb 2 mm-re, téglalap alakúra. Lekenjük zsírral, majd feltekerjük, mint a bejglit. Hármas fonással megfonjuk. Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, hagyjuk ismét duplájára kelni.

Ez alatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk és kb 30-35 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése