/ 10 főre /
Hozzávalók:
1 kg kockázott bárányhús
15 dkg petrezselyem gyökér
15 dkg sárgarépa
10 dkg vöröshagyma
4-5 dkg zsír
10 dkg vaj
Ízlés szerint só
Friss tárkony, vagy szárított / teáskanál /
0,01 dkg fehérbors
Fél dl tejszín
Fél citrom leve
1 kiscsokor petrezselyemzöld
Friss alma kb. 50 dkg / húsvétkor, ha lehet húsvéti rozmaring,
vagy ha nincs, vigyázzunk, hogy ne legyen túl kásás!/
Elkészítése:
A zsiradékon lepirított hagymára ráteszem az összekockázott / kb.2 cm/ kockázott bárányt, ízlés szerinti sót, fehérborsot, s felöntöm kb. 2-2,5 l vízzel. Két- három szelet friss citromot, tárkonyt és összevágott petrezselyemzöldet beleteszem. A sárgarépát és a petrezselyem gyökeret felszeletelem /kb. 2-3 mm-es vastagságú, darabolom és a felforrósított vajon egy kissé megpirítom, s hozzáteszem a forrásban lévő levesemhez.
Egy külön edényben kb. fél liter vizet, egy fél citrom levével, egy teáskanálnyi cukorral felforralok, majd beleteszem a megtisztított, kicsumázott és felkockázott almát. Kb. 5-10 percig főzöm. Ha több időm van, akkor az almát „golyózhatom” is - karalábé vájóval.
Az így előfőzött almát a főző-vízből leszűrve a végén a leveshez hozzáadom és egy kis tejszínnel megbolondítva összefőzöm.
- 2 Hozzávalók:
1 evőkanál mangalicazsír
1 közepes fej vöröshagyma
1 kg bárányhús
2-3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
10 dkg zöldborsó
4 db közepes csiperkegomba
1 kisebb póréhagyma
só
frissen őrölt bors
őrölt kömény
2 evőkanál sűrű tejföl
0,5 dl 30%-os tejszín
2 evőkanál liszt
1 kis csokor petrezselyem
1 evőkanál aprított friss tárkonylevél
házi csipetke
Mikor már a hús és a zöldségek is majdnem puhára főttek, akkor kell beleadni a zöldborsót (fagyasztott is lehet), annak 10-15 perc elég.
Mikor a borsó is megfőtt, hőkiegyenlítéssel beleadjuk a liszttel és a tejszínnel kikevert tejfölt, egyet forralunk rajta, 3-4 perc, és ekkor tesszük bele az apróra metélt zöldfűszereket.
Külön sós vízben főzzük ki hozzá frissen gyúrt házi csipetkét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése