2016. március 25., péntek

tárkonyos bárányraguleves

1 TÁRKONYOS BÁRÁNYRAGULEVES „ ALMÁVAL BOLONDÍTVA”
/ 10 főre /

Hozzávalók:
1 kg kockázott bárányhús
15 dkg petrezselyem gyökér
15 dkg sárgarépa
10 dkg vöröshagyma
4-5 dkg zsír
10 dkg vaj
Ízlés szerint só
Friss tárkony, vagy szárított / teáskanál /
0,01 dkg fehérbors
Fél dl tejszín
Fél citrom leve
1 kiscsokor petrezselyemzöld
Friss alma kb. 50 dkg / húsvétkor, ha lehet húsvéti rozmaring,
vagy ha nincs, vigyázzunk, hogy ne legyen túl kásás!/

Elkészítése:
A zsiradékon lepirított hagymára ráteszem az összekockázott / kb.2 cm/ kockázott bárányt, ízlés szerinti sót, fehérborsot, s felöntöm kb. 2-2,5 l vízzel. Két- három szelet friss citromot, tárkonyt és összevágott petrezselyemzöldet beleteszem. A sárgarépát és a petrezselyem gyökeret felszeletelem /kb. 2-3 mm-es vastagságú, darabolom és a felforrósított vajon egy kissé megpirítom, s hozzáteszem a forrásban lévő levesemhez.
Egy külön edényben kb. fél liter vizet, egy fél citrom levével, egy teáskanálnyi cukorral felforralok, majd beleteszem a megtisztított, kicsumázott és felkockázott almát. Kb. 5-10 percig főzöm. Ha több időm van, akkor az almát „golyózhatom” is - karalábé vájóval.
Az így előfőzött almát a főző-vízből leszűrve a végén a leveshez hozzáadom és egy kis tejszínnel megbolondítva összefőzöm.



  • 2  Hozzávalók:

  • 1 evőkanál mangalicazsír
    1 közepes fej vöröshagyma
    1 kg bárányhús
    2-3 szál sárgarépa
    2 szál fehérrépa
    10 dkg zöldborsó
    4 db közepes csiperkegomba
    1 kisebb póréhagyma

    frissen őrölt bors
    őrölt kömény
    2 evőkanál sűrű tejföl
    0,5 dl 30%-os tejszín
    2 evőkanál liszt
    1 kis csokor petrezselyem
    1 evőkanál aprított friss tárkonylevél
    házi csipetke

Elkészítés: A felolvasztott zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Kicsit később beleadjuk a felkockázott húst - nálam vegyesen borda, comb, belsőségvol. Sózzuk, fűszerezzük, és fedő alatt pároljuk jó 15 percet, időnként kevergetve. Aztán mehet hozzá a zöldség - a felkarikázott répa, gyökér, kicsit később a póréhagyma és a gomba, majd felöntjük annyi lével, hogy 5-6 ujjnyira ellepje. Felforrás után lassú tűzön főzzük.

Mikor már a hús és a zöldségek is majdnem puhára főttek, akkor kell beleadni a zöldborsót (fagyasztott is lehet), annak 10-15 perc elég.

Mikor a borsó is megfőtt, hőkiegyenlítéssel beleadjuk a liszttel és a tejszínnel kikevert tejfölt, egyet forralunk rajta, 3-4 perc, és ekkor tesszük bele az apróra metélt zöldfűszereket.

Külön sós vízben főzzük ki hozzá frissen gyúrt házi csipetkét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése