2016. március 19., szombat

Vegán sonka

imgp0265_sf1.jpg

A sonka
  • 2 + ¾ csésze sikér por (2,5dl csésze)
  • 1 doboz kidney bab (a levét leöntjük)
  • 2 csésze víz
  • ¼ csésze étolaj
  • 2 tk só
  • 2 tk füstölt paprika
  • 2 tk hagyma granulátum
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • 2 evőkanál sörélesztő
  • 1 tk morzsol kakukkfű
  • 1 kk bors
Pácfűszerek
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 3 g koriander
  • 3 g borókabogyó
  • 10 db. babérlevél
  • 6 fokhagymagerezd
  • 1 ek levespor
  • 2 ek borecet
  • 1 ek majoránna
  • 1 ek kakukkfű
  • 1 ek bazsalikom
  • 1 ek oregánó
  • 1 ek folyékony füst
  • 2 ek szójaszósz
Így készítsd el
  • A legoptimálisabb, ha robotgép segítségével homogenizálod a sonka összetevőit, a szejtánon kívül. Amikor minden hozzávalót összekevertél, és a bab is pépes állagú, akkor folyamatos keverés mellett adagold hozzá kanalanként a sikérport. (Ha nincs robotgéped, akkor botmixerrel pürésíts és egy nagyobb tálban keverd össze a sikérrel.)
  • Ha kész a massza, válaszd ketté, és tekerd be alufóliába, a két végét megcsavarva, majd gőzöld 80 percen keresztül. (Mivel nincs gőzölő gépem, így feltettem egy fazék vizet, beleállítottam a fém tésztaszűrőmet, abba raktam a sonkákat és lefedtem.)
  • Gőzölés után bontsd ki a sonkákat, és a kéregképződés érdekében sütőpapírral bélelt tepsiben, 200C-on 15-15 percig pirítsd mindkét oldalát. (Forgatni és figyelni kell, hogy ne égjen oda.)
  • Kihűlés után jöhet a kötözés, amit pamut vagy kender zsineggel végezhetsz el. Se túl laza, se túl szoros ne legyen a hurkolás. A technikát a You Tube-ról lehet ellesni. Használhatsz sonkahálót is, de akkor elvész a sonka küllemének kézművesjellege, ugyanakkor kevesebbet fogsz káromkodni.
  • A páclé elkészítése egyszerű. Egy fazékba 3l vizet öntesz, hozzáadod a pácfűszereket és felforralod. Amikor kihűlt, rakd bele a sonkákat és hűtőben, naponta átforgatva pácold 4-6 napig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése