2016. március 8., kedd

Specli

HOZZÁVALÓK
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 0,5 dl tej
  • csipetnyi só
  • zsiradék (zsír, olaj, kókuszzsír)
A tojásokat felütjük és egy villával alaposan felverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vizet. Beletesszük a lisztet és egy csipetnyi sót, majd kézi vagy gépi habverővel alaposan kidolgozzuk a tésztát egészen addig, amíg az el nem kezd egy kicsit hólyagosodni. Ezután legalább negyed órát hagyjuk pihenni.
2.

A tészta kifőzéséhez egy közepes lábasban - pici sóval - vizet forralunk, egy másik tálba pedig egy kevés zsiradékot öntünk, és takarékon lévő lángra tesszük.
3.

A speclit a nokedlihoz hasonlóan kiszaggatjuk, arra ügyelve, hogy a nokedlinál hosszabb szálakat hagyjunk. A megfőtt tésztát szűrővel vagy szűrőkanállal kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük, s a másik, előmelegített, kevés zsiradékot tartalmazó tálba tesszük, majd megforgatjuk.

A speclit érdemes a kiválasztott szafttal elkeverni, majd grillezős sütőben, szalamanderben, grillezős mikróban rásütni, hogy a tetején lévő tészta kicsit megpiruljon, s a tészta-szaft társulás igazi egységgé váljon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése