2016. október 2., vasárnap

Kuszkusz készítése

A kuszkusz apro szemu buzadarabol keszul. Ugy keszitjuk, hogy fogunk egy nagy (tenyleg nagy!  ) kor alaku melyebb fa talat. Egy adag buzadarat beleontunk es megspricceljuk egy kis vizzel, meghintjuk egy keves liszttel. Ezutan a ket kezunkkel, illetve a tenyerunkkel korkoros mozdulatokkal eldolgozzuk a lisztet es a vizet a szemeken. Korbe-korbe. nem szabad nagyon lenyomni, konnyed mozdulatok kellenek. Keresztezd menet kozben a kezeid mozgasanak utvonalat-na ez most jo bonyolultan hangzik  Ketszer-haromszor ismeteld meg a spricceles-lisztszoras fazisokat. Ezutan kell egy szita, amin atgorgeted aszemeket, hogy az esetleg osszeragadt szemek fennakadjanak. Egy meg kisebb szitan is atrazod, hogy a felesleges liszt es a nagyon apro darabok is eltunjenek (ezeket ujra osszegorgeted egy kis liszttel es vizzel). Ha kesz, azonnal parolhatod. Mi altlaaban eleve 25 kg-t szoktunk kesziteni. Ha nagyobb adagot sikerul megcsinalnod, akkor elobb kisebb adagokban parold lobogo viz felett kb. 10 percig. Ezutan egy jol szellozo, szaraz helyen vaszonlepedore/zsakra teritsd szet, hagyd kiszaradni, mint a gyurt tesztat. Valoban, gyakorlatot kivan, de egeszen mas ize van, mint a boltinak. Ha pedig igazan jo kuszkuszt akarsz enni, akkor nem ugy keszited, ahogy fent le van irva. Ez a vizzel leontod es hagyod duzzadni, valojaban szentsegtores  Mindig a levessel, martassal egyutt parolodik a kuszkusz. Ketszer kell levenni, szetrazni a szemeket, keves vizzel megspriccelni, majd mehet vissza a paroloba. legvegul kiontod egy talba es ami nagyon fontos, hogy vagy ghee-t, vagy vajat legalabb 2-3 evokanalnyit villaval elkeversz benne. Sozod es egy tiszta ruhaval letakarod talalasig. Osszehasonlithatatlanul mas ize van igy. Egyebkent mi desszertkent is fogyasztjuk, akkor nem kuszkusznak, hanem muszfufnak hivajk  fahejjal, mazsolaval,,aszalt gyumolcsokkel dusitva, mezzel lelocsolva (vagy cukrozva) sot iroval is eszmeletlenul finom. Savanykasan, vagy iro+cukor keverekevel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése