2016. október 5., szerda

Pulykás tésztarakottas gombával és padlizsánnal



Hozzávalók:
30 dkg darált pulykahús
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg csiperkegomba
1 közepes padlizsán
25 dkg lebbencstészta
5 dkg reszelt füstölt sajt
15 dkg reszelt sajt
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál bazsalikom
só, frissen őrölt bors
olívaolaj

A besamelhez:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
6 dl tej
só, frissen őrölt bors

Elkészítés: Kevés olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, rádobjuk a szálasra vágott lilahagymát, néhány perc alatt puhára pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát is, majd a darált pulykahúst, átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és meghintjük a fűszerekkel, majd lefedve puhára pároljuk.

Amíg a hús párolódik, felkarikázzuk a padlizsánt és felszeleteljük a gombát, megsózzuk, majd kevés olívaolajon egy serpenyőben először a padlizsánszeleteket sütjük elő mindkét oldalukon, majd kivesszük, és a szeletelt gombát is elősütjük.

A tésztát sós, forró vízben 5–6 percig előfőzzük, majd leszűrjük – nem kell megfőnie, a szószban még puhulni fog!

A besamelhez a vajat egy lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd keverés mellett hozzáöntjük a tejet, és néhány perc alatt besűrítjük, majd a tűzről levéve sózzuk, borsozzuk.

Egy tűzálló tál aljára kevés besamelt öntünk, erre egy réteg tésztát fektetünk, majd a darált húsos ragu felét rákanalazzuk, erre besamel kerül, majd a sima és a füstölt reszelt sajt keverékének 1/3 része. Újabb tésztaréteg következik, amin egyenletesen elrendezzük a gombát és a padlizsánt, besamelt kanalazunk rá, majd befedjük tésztával. A maradék húsos ragut elegyengetjük rajta, megszórjuk a maradék sajt felével. A maradék tésztát elrendezzük a tetején, a sajttal megszórjuk.

180 fokra előmelegített sütőben 25–30 percig sütjük. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, 10–15 percet pihentetjük, hogy könnyebb legyen szeletelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése